Lexiq

Sztereotípia

1.

A sztereotípia előzetesen, gyakran tudattalanul megalkotott elképzelés, séma valamilyen személy, csoport vagy jelenség tulajdonságairól. A hétköznapokban a kifejezést gyakran negatív értelemben, az előítélet szinonimájaként használják.

A sztereotípiák segítenek a gyors és hatékony gondolkodásban. Lehetnek akár pozitívak, akár negatívak, de semlegesek is.

Egy nemi sztereotípia például, hogy a lányok babázni szeretnek, a fiúk pedig autózni. A magyarokról kialakult sztereotípia része, hogy gulyáslevest esznek. A tudósokról kialakult sztereotip kép szerint fehér köpenyben járnak és szemüvegesek.

Egy konkrét helyzetre nem mindig igaz, amit a sztereotípia alapján gondolnál, azonban kiindulási alapként hasznos, mivel a véletlennél általában nagyobb eséllyel felel meg részben vagy teljesen a valóságnak.

2.

A kifejezést használják merev, gépies ismétlődés jelentésben is.

Ilyen értelemben orvosilag, pszichiátriai értelemben sztereotípiák például a rendszeresen ismétlődő, nagyrészt változatlan mozgások, amiknek nincs egyértelmű célja, funkciója. Ha valaki sztereotípiákban beszél, akkor állandó, kötött szófordulatokat, szókapcsolatokat használ.


A kifejezést régen a nyomtatáshoz használt nyomóformára, sablonra használták, innen erednek a különböző jelentései.

Publikálva: 2020. október 20.