Lexiq

Szoliter

1.

A szoliter egy kertben jól látható, kiemelt helyre ültetett, önmagában álló növény, ami méretével, alakjával vagy színével kiemelkedik a környezetéből, így eltereli a figyelmet a kert kevésbé látványos részeiről. Ez lehet például egy magányosan ültetett fa vagy kisebb cserje, amit a nyílt terep közepére, vagy a többi növénytől távolabb ültettek, hogy őrá szegeződjön a tekintet.

Virágzó szoliter fa egy tó partjánBővebben: Szoliter növények (Kertlap)

2.

A szoliter az ékszerek között egy önálló keretbe foglalt drágakő, ami mellett nincs más díszítés. Ilyen például a hagyományos eljegyzési gyűrű, ami egy sima karika, a közepén egyetlen nagyobb méretű, csillogó kővel.

Bővebben: Szoliter gyűrű (Vallus Veronika)

3.

A szoliter (franciául solitaire, magyarul remetejáték) egy logikai játék, amihez egy 33 lyukból álló tábla és 32 azonos színű bábu kell. A játék célja levenni a tábláról az összes bábut az utolsót meghagyva. Egy bábut úgy lehet levenni a tábláról, hogy egy másik bábuval át kell ugrani felette, mindig egy üres lyukba helyezve egy bábut. A játék szabályai tehát egészen egyszerűek, de a sikeres játék nagy figyelmet és logikai gondolkodást igényel, ezért csak 5 éves kortól játszható.

Bővebben: Szoliter (Fejlesztő játék világ)


A szoliter kifejezés a francia solitaire (=magányos) szó magyar átvétele, ami a latin solus (= csak, egyedül) szóból eredő solitarius (= magányos, egyedi) szóból származik.

Publikálva: 2021. április 2.