Lexiq

Szkennelés

A cikk reklámlinket tartalmaz.

A szkennelés az a folyamat, amikor egy kép, dokumentum vagy bármilyen más dolog digitális, számítógépes formátumba kerül átalakításra.

Például ha van egy leveled, amit bescannelsz, akkor az utána a számítógéped kijelzőjén fog megjelenni, és elküldheted másoknak vagy akár szerkesztheted is.

A szkennelést általában egy speciális eszközzel, a szkennerekkel végezzük, amelyek a papírdokumentumokat vagy más dolgokat leolvasva rögzítik a képet, majd digitális formátumban mentik el. Léteznek 3D szkennerek is, amik tárgyak digitális képeit készítik el, és könyvszkennerek is, amik meggyorsítják a teljes könyvek digitális formába alakítását...

A digitális szkennelt képeket különböző célokra használhatjuk, mint például elektronikus dokumentumként elmenthetjük, kinyomtathatjuk, megoszthatjuk vagy akár csak digitálisan archiválhatjuk a korábban papíron lévő dolgokat. A szkennelés helyet takarít meg a papíralapú dokumentumok tárolásához képest, illetve az interneten könnyen megoszthatóvá alakítja a dolgokat.

A mai technológia lehetővé teszi a szkennelés nagyon nagy felbontásban, ami rendkívül éles és részletgazdag képeket eredményez.

Ha azt kérik tőled, hogy szkennelj be egy dokumentumot, de nincs szkennered, akkor megteheted, hogy egyszerűen csak lefényképezed, és azt használod helyette. Ennek a minősége ugyan általában rosszabb lesz, de a legtöbb felhasználási módhoz bőven elegendő.

Szkenner vásárolható például a Notebook webáruházban.

Publikálva: 2023. április 6.