Lexiq

Szívességbank

A szívességbank olyan kisebb közösség, aminek a tagjai kölcsönösen segítik egymást különböző termékekkel és szolgáltatásokkal, és ezt egy saját belső fizetőeszközzel számolják el, pontok formájában tartják nyilván.

A szívességbankok általában kisebb, 12‑20 fős, helyi csoportokban szoktak működni, és a tagjaik rendszeresen találkoznak személyesen is. Léteznek nagyobb léptékű, internetes megoldások is, Magyarországon azonban ezek még kevésbé elterjedtek.

Ha például szükséged lenne valakire, aki megjavítja a biciklidet, akkor a szívességbank egy másik tagjától segítséget kérhetsz, ha korábban jelezte, hogy ért hozzá. A segítségért cserébe az illető pontokat kap, te pedig pontokat veszítesz (a pontok akár mínuszba is mehetnek), amit később visszafizethetsz például azzal, hogy a csoport egy másik tagjának segítesz egy angol nyelvű szöveg lefordításában.

Angol nyelvterületen a szívességbankokat LETS‑nek nevezik, ami a local exchange trading system (= helyi cserekereskedelmi rendszer) rövidítése, magyarul a közösségi önsegítő rendszer rövidítéseként a KÖR szót, valamint a falusi kalákákra utaló kalákakör, illetve cserekör kifejezést használják még rá.

Publikálva: 2021. február 19.