Lexiq

Szerológiai teszt

A szerológiai teszt, más néven antitest teszt vagy ellenanyag teszt egy fertőzés hatására a szervezetben termelt antitestek kimutatását végző vizsgálat. Az antitest vagy más néven ellenanyag olyan fehérje, amit az immunrendszerünk állít elő a betegséget okozó vírus vagy baktérium ellen.

Az immunrendszer működésének egy alappillére, hogy egy kórokozó ellen termelt antitestek még hosszú időn át (akár örökre) megmaradnak a vérkeringésben. Ennek köszönhető az, hogy nem szoktuk elkapni ugyanazt a fertőzést többször gyors egymásutánban, illetve ezen az elven működnek a védőoltások is. Mivel a szerológiai teszt ezt az ellenanyagot keresi, ezért a már korábban lezajlott fertőzés kimutatására is használható. Ugyanakkor éppen ebből adódóan egy betegség korai szakaszában nem alkalmas az éppen fennálló betegség igazolására, hiszen ekkor még nem kezdődik el a szervezet válaszreakciója a vírussal vagy baktériummal szemben. Ebből kifolyólag ezek a tesztek egy járvány megfékezésében nem játszanak szerepet, hiszen mire értékelhető eredményt adnak, addigra a beteg már jó eséllyel átesett a leginkább fertőzőképes időszakon. Ellenben a lakosság átfertőzöttségéről hiteles képet tudnak adni, ha elég sok embert letesztelnek, továbbá egyéni szinten is hasznos információt nyújthat, hogy te magad átestél‑e már (akár tünetmentesen) az adott betegségen, azaz védett vagy‑e már a kórokozóval szemben vagy sem.

Egy pozitív szerológiai teszt azt jelenti, hogy a szervezetben kimutatható a kérdéses vírus vagy baktérium ellen termelt ellenanyag, azaz akut fertőzés esetén már elkezdődött a gyógyulás folyamata, korábbi fertőzés esetén pedig már túl van a betegségen, és védettséget élvez az illető. Ezt az eredményt azonban érdemes fenntartással kezelni, ugyanis előfordulhat, hogy egy másik hasonló felépítésű kórokozó ellen termelt régebbi antitest tévesen pozitív jelzést ad a tesztnek, márpedig ez hamis biztonságérzetet nyújthat. Egy negatív szerológiai teszt azt jelenti, hogy a szervezetben nincs ellenanyag a kérdéses kórokozó ellen, azaz vagy még a fertőzés korai szakaszában tart az illető, vagy még sosem találkozott az adott kórokozóval.

Kapcsolódó szavak: antigén teszt, PCR-teszt

Publikálva: 2020. december 5.