Lexiq

Szenteste

A szenteste szó szerint értelmezve a karácsonyi ünnep előtti este, ám gyakran az egész napot, azaz december 24-ét így hívják.

Régen ez a nap még a böjt jegyében telt, és este csak egy szerény vacsorát tartottak a keresztény családok. Sőt sok helyen csak az éjféli mise után kerítettek sort erre, mivel a 25‑re virradó éjszakát átvirrasztották, hogy Mária anyai örömében osztozzanak.

karácsonyfa alatt várakozó ajándékokManapság Magyarországon ezt a napot vagy legalább az estét általában mindenki a családjával tölti, és bőséges karácsonyi ebéddel vagy vacsorával ünnepli. A legtöbb nyugat‑európai országban viszont jellemzően karácsony első napján, azaz december 25‑én gyűlik össze a rokonság.

A szenteste sima munkanap, leginkább gazdasági okokból, hiszen ilyenkor délelőtt még óriási forgalmat bonyolítanak az üzletek. Előfordul azonban, hogy december 24‑et munkaszüneti nappá nyilvánítják, például ha szerdára vagy csütörtökre esik, ezzel öt- vagy négynapos hosszú hétvégét alkotva.

A szenteste a magyar nyelv helyesírási szabályai szerint kisbetűvel írandó. Akik helytelenül, nagy kezdőbetűvel írják, azok valószínűleg a karácsony emelkedett ünnepélyességét kívánják ezzel fokozni (mint ahogyan sokan az anya vagy a szeretet szót is nagybetűvel kezdik), vagy egyszerűen csak jobban tetszik nekik látványra, például egy cifra betűtípussal szedve egy képeslapon.

A szenteste angolul Christmas Eve, aminek szó szerinti jelentése karácsony előestéje. A francia réveillon de Noël és az olasz vigilia di Natale ugyanezt jelenti. A német nyelvű Heiligabend a magyarhoz hasonlóan szent estét jelent, míg a spanyol Nochebuena jelentése jó éjszakát.

Bővebben: December 24. - miről nevezetes? (Startlap Wiki)