Lexiq

Szarkopénia

A szarkopénia a test minden részét érintő, folyamatos és egyre súlyosbodó izomtömeg- és izomerővesztés. Hasonlatképpen: ami a csontritkulás a csontokban, az a szarkopénia az izmokban.

Normál és sorvadt izom sematikus rajzaAz elsődleges szarkopénia az öregedéssel természetszerűen együtt jár. Az izomzat 25-30 éves korban a legerősebb, innentől azonban folyamatos hanyatlás kezdődik:

A másodlagos szarkopénia más betegségek (pl. cukorbetegség, emésztőrendszeri betegségek, rák, hormonzavarok stb.) vagy a nem megfelelő táplálkozás (pl. elégtelen fehérjebevitel, anorexia, elhízás stb.) hatására akár fiatalok körében is megjelenhet.

A szarkopénia megelőzésére, illetve késleltetésére az erősítő edzések, különösen a súlyzós gyakorlatok végzése a leghatékonyabb, hiszen ez a legalkalmasabb az izomtömeg növelésére, ami az izomsorvadással épp ellentétes folyamat.

A szarkopénia név a görög sarx (=hús) és penia (=szegénység) szavak összeolvadásából származik, utalva arra, hogy a szarkopéniás betegek hiányos izomtömeggel rendelkeznek.

Bővebben: A korosodás egyik jelentős problémája az izomtömeg és izomerővesztés (Országos Gerincgyógyászati Központ)

Publikálva: 2020. május 27.