Lexiq

Számítógépes vírus

A számítógépes vírus olyan programkód, ami a biológiai vírusokhoz hasonlóan képes önmaga másolásával észrevétlenül terjedni különböző számítógépek között.

A vírusok a felhasználó tudta nélkül működnek, gyakran különböző szoftverekhez, dokumentumokhoz fűzve hozzá saját magukat. Amikor a felhasználó elindítja a programot vagy megnézi a fertőzött dokumentumot, a háttérben a vírus titokban különböző, általában a továbbfertőzést elősegítő dolgokat csinál, például megkeresi a számítógépen lévő többi dokumentumot, és azokhoz is hozzáfűzi magát, hogy így nagyobb eséllyel tudjon később más számítógépekre is átkerülni, amikor a felhasználó elküldi nekik valamelyik irományt. Léteznek olyan vírusok is, amik akár egy pendrive bedugásával is terjedni tudnak, anélkül, hogy a felhasználó bármi egyebet csinált volna. Manapság a legtöbb vírus az interneten terjed, például e‑mail formájában.

A terjedés mellett egyes vírusok egyéb dolgokat is szoktak csinálni. Valamelyik csak valamilyen furcsa viselkedésre bírja rá a számítógépet, például fejjel lefelé fordítja a képernyőt, vagy lepotyogtatja a betűket a képernyő aljára, más vírusok használhatatlanná is tehetik a számítógépet, amin aztán csak egy teljes újratelepítés segít. Napjainkban gyakoriak az olyan vírusok, amiket alkotóik pénzszerzésre használnak, például hitelkártya‑adatokat lopnak a segítségével, vagy zsarolással próbálnak meg pénzt szerezni a megfertőzött gépek tulajdonosaitól.

A vírusokkal szemben védekezni vírusirtó programmal, a szoftverek rendszeres frissítésével, és az illegális letöltések, kétes forrásból származó programok, dokumentumok kerülésével lehet.

Kapcsolódó szó: malware

Publikálva: 2021. március 15.