Lexiq

Szakértői kormány

A szakértői kormány az, amikor a kormány emberei egyik pártnak sem neves és bebetonozott tagjai, hanem politikai múlttal nem rendelkező szakértők, akiket kizárólag szakmai hozzáértésük alapján jelölnek ki az ország ügyeinek intézésére, csupán egy átmeneti időszakra.

Az azonban egy tévhit, hogy a szakértői kormány csupa szakemberből áll. A "szakértői" jelző itt arra utal, hogy a kormány nem úgy alakul meg, mint alapesetben, amikor a választáson győztes párt miniszterelnöke kinevezi a saját embereit. Szakértői kormány nem szokott választások útján születni, hanem olyankor alakítják ki, ha az uralkodó kormány valamilyen politikai vagy gazdasági válság miatt megbukik. Ilyenkor a helyükre lépő pártok a legsürgetőbb célok megvalósítása érdekében olyan embereket kérnek fel a kormányzásra, akik szerintük ebben a különleges helyzetben meghatározott időn belül végig tudják vinni a közös célkitűzéseiket. Ez a cél azonban ugyanúgy egy politikai cél, a különbség csak annyi, hogy a program mindössze néhány kiemelt témára összpontosít.

Noha a köznyelvben ezt a válsághelyzetben felállított kormányzást hívják szakértői kormánynak, a szakirodalom ezt technokrata kormánynak nevezi, megkülönböztetve a szakértői kormányok másik fajtájától, a menedzserkormányzástól. A menedzserkormány lényege az ország szakszerű, hatékony, innovatív irányítása (mint ahogyan egy sikeres vállalat is működik). Ebből következik, hogy ez a fajta kormány rendes választás után jöhet létre, ahol a kormány tagjai nem feltétlenül párton kívüli emberek, viszont mindenképpen nagy szakmai tapasztalattal rendelkező politikusok. A kettő közötti különbség tehát az, hogy míg a technokrata kormányzás egy politikai válság megoldására tett kísérlet, a menedzserkormányzás tulajdonképpen a szakszerű kormányzás szinonimája.

Bővebben: Mi is a szakértői kormány? (Felszabtér)

Publikálva: 2021. november 17.