Lexiq

Szabadulószoba

A cikk reklámlinket tartalmaz.

A szabadulószoba (vagy angolul escape room) olyan játék, ahol a résztvevőknek különböző feladatok elvégzésével kell megadott időn belül kijutniuk egy bezárt szobából.

A szabadulószobákat ezzel foglalkozó vállalkozások készítik, és személyesen, telefonon vagy az interneten lehet időpontot foglalni a játékra.

A játékok általában valamilyen téma, történet köré szerveződnek, jellemzőek a horror, sci-fi vagy krimi történetek. A szoba a témának megfelelően van berendezve, és a kijutáshoz vezető logikai, nyomkereső, ügyességi vagy néha műveltségi feladatok is gyakran kifejezetten az adott témához illeszkednek.

A játék kezdetén a játékosok általában kutatni kezdenek a szobában, hogy valamilyen segítséget találjanak a kijutáshoz. Előfordulhat például, hogy találnak egy kulcsot, amihez meg kell keresni, hogy mit nyit. Egy fiókot kinyitva ezután valamilyen rejtvényt találhatnak, aminek a megoldása segít eljutni egy következő feladathoz, és így tovább. Az egymást követő feladatok végén találhatnak rá az ajtót nyitó kulcsra, kódra vagy más megoldásra.

Az eredeti szabadulószobák nagy sikerének köszönhetően később megjelentek a témát feldolgozó online vagy mobiltelefonos játékok, valamint társasjátékok is.