Lexiq

Supervised learning

A supervised learning (vagy magyarul felügyelt tanulás, néha ellenőrzött tanulás) a gépi tanulás egy formája, ahol a számítógép példaképp bemeneti és kimeneti adatokat kap, hogy ezek alapján állítson fel egy olyan modellt, ami korábban nem látott bemeneti adatokhoz is megfelelő kimeneti adatokat tud társítani.

Például ha egy gépi tanuló algoritmusnak megadod egy csomó háznak a méretét, elhelyezkedését és más jellemzőit (ezek a bemeneti adatok), valamint ezek mellett az eladási áraikat is (ezek a kimeneti adatok), akkor a gép ezek alapján alkot egy modellt arról, hogy hogyan befolyásolják a házak jellemzői az eladási árakat. A modell segítségével ezután egy korábban nem látott ház adatai alapján is meg fogja tudni jósolni annak az eladási árát. Vagy ha megadsz egy csomó fotót kutyákról és macskákról a tanuló algoritmusnak, mindegyik képhez megadva, hogy mi van rajta, akkor ez alapján a gép alkot egy modellt, amit később újabb kutyás vagy macskás képek felismerésére lehet használni.

A supervised learning nem egy adott gépi tanulási technika, hanem egy kategória, amibe sok különböző technika tartozik. Ellentéte az unsupervised learning, ahol a tanulás kimeneti adatok nélkül történik.

A név onnan ered, hogy ez a fajta tanítás ahhoz hasonlít, mintha egy tanár felügyelné a tanuló munkáját, minden feladathoz megadva neki a helyes megoldást (például hogy a képen egy kutya vagy egy macska van).

Publikálva: 2022. augusztus 13.