Lexiq

Stock fotó

A cikk reklámlinket tartalmaz.

Képügynökségek által árult, előre elkészített, illusztrációnak szánt fotó. Előnye, hogy a személyre szabott, megrendelt fotókhoz képest jobb áron és gyorsabban elérhető, hátránya, hogy a fotó felhasználására a vásárló általában nem kap kizárólagos jogot, a képet később más is megvásárolhatja.

Stock fotókat fel lehet használni például egy újságban egy cikk illusztrációjaként, egy reklámban vagy egy könyv borítójának részeként.

A stock fotós oldalak általában sok fényképésszel dolgoznak, akik jutalékot kapnak minden általuk készült kép összes letöltése után. Ez letöltésenként többnyire egy kicsi összeget jelent, mivel azonban egy képet tetszőlegesen sok alkalommal megvásárolhatnak, sikeres fotó esetén nagyobb összeg is összejöhet. A stock fotósok jellemzően képek százait, ezreit árulják.

A legtöbb online stock fotós képügynökség oldalán egy ingyenes regisztrációt követően bárki vásárolhat vagy értékesíthet képeket. Népszerű képügynökségek például a Dreamstime és a Shutterstock.

A fizetős oldalak mellett léteznek ingyenes stock fotós oldalak is, ilyen például a Pixabay, a Pexels és az Unsplash. Ezeken általában kisebb a választék, rosszabb minőségű képek vannak, és az itt található fotók jellemzően rengeteg helyen viszontláthatóak.

Publikálva: 2020. április 26.