Lexiq

Stir fry

A stir fry (kiejtve: sztör fráj) olyan étel, amit a keverve pirítás (azaz a stir frying) módszerével készítettek. Ezt nagy átmérőjű serpenyőben vagy wokban kell végezni, magas hőfokon, kevés olajon, folyamatosan kevergetve, hirtelen sütve a kis darabokra vágott alapanyagokat.

kaliforniai paprikával együtt sült krumpli egy serpenyőbenPéldául egy paprikás csirke stir fry olyan egytálétel, amiben az egyformára kockázott csirkehús darabokat gyorsan sütni kezded, majd amikor kifehérednek, beledobod az azonos méretűre csíkozott paprikát is, és a továbbiakban együtt pirítva készre sütöd őket.

A stir frying módszernél elengedhetetlen, hogy előzetesen készre megmosd és feldarabold a hozzávalókat, hiszen a sütés olyan gyorsan, mindössze 2‑3 perc alatt történik, hogy közben már nem lesz időd újabb összetevőkkel bíbelődnöd.

A gyakorlottabbak a gyors pirítás során nem kanállal vagy lapáttal kevergetik az ételt, hanem a serpenyőt rázva, illetve abból fel-feldobálva forgatják meg a tartalmát.

Az így készített egytálételeket csak a sütés végén ízesítik, hogy a fűszerek ne égjenek meg a pirítás során.

A kínai eredetű stir frying hátránya, hogy csak kisebb adagokat lehet így készíteni, mert ha a serpenyőben túl sok étel van egyszerre, akkor már nem pirulni fognak, hanem egymás súlya alatt gőzölődnek, párolódnak, ezért csak egy‑két fős étkezéshez ajánlott.

Bővebben: Keverve pirítás (Wikipédia)