Lexiq

Spoiler

1.

A spoiler valamilyen történet (film, regény, videójáték stb.) egy kulcsfontosságú része vagy végkifejlete, aminek idő előtti ismerete elronthatja vagy tönkreteheti a mű élvezetét.

Ha például valaki kifecsegi, hogy egy krimi végén ki a gyilkos, az egy spoiler. A szót cselekvésként is használják, például ha valaki előre lelövi egy film legnagyobb poénját, akkor ő spolierezik.

Egyes ismertető cikkekben vagy műértékelő oldalakon a spoilerekre előre szoktak figyelmeztetni, vagy az ilyen hozzászólások csak egy kattintás után tekinthetőek meg, így elkerülheted, hogy még a film megtekintése vagy a könyv elolvasása előtt megtudj belőle részleteket.

A kifejezés az angol spoil (= elront, tönkretesz) szóból ered.

2.

A spoiler eredetileg az autók légterelő lemeze, aminek célja, hogy "elrontsa" (=spoil) a levegő kedvezőtlen mozgását, azaz elöl a légellenállást, hátul pedig a turbulenciát, és így az autó gyorsabban tudjon haladni.

Ugyanakkor így hívják az autó hátulján lévő szárnyat is, aminek célja a leszorító erő növelése, azaz hogy az autó minél inkább az úthoz tapadjon, és nagy sebességgel haladva ne kapjon alá a szembejövő szél, ne repítse a levegőbe a járművet. Ez a spolier azonban épp ellenkezőleg, a légellenállás emelkedésével jár.

szétspoilerezett autóMivel ezek a kiegészítők nagy sebességnél jelentenek előnyt, ezért a közúton használt járművekre felhelyezett spoilerek inkább csak a látvány fokozására, az autó egyedivé varázslására hivatottak.

Sőt, a személyautók spoilerezéséhez tartozik a jármű oldalán végigfutó, ajtók alatti küszöb, az első fényszórók felső részére illesztett szemöldök, a hátsó szélvédő tetejéről belógó takaró elem és az autó elejének "morcosítása" is, melyeknek semmi közük a légáramlatok optimalizálásához.

Publikálva: 2020. november 23.