Lexiq

Split vakcina

A split vakcina olyan védőoltás, ami a vírust nem teljes formában tartalmazza, hanem csak a vírusra jellemző, egyedi fehérjék vannak benne.

Ilyen oltás csak azok ellen a vírusok ellen alkalmazható, amelyek legkülső rétege egy zsírburok. Az oltóanyag készítése ugyanis úgy történik, hogy vegyszerrel tönkreteszik ezt a zsírréteget, miközben megőrzik a vírus többi részét. Végeredményül a vírus már teljesen ártalmatlan, ám az immunrendszer számára felismerhető, és így ellenanyag termelését váltja ki a belőle.

Ilyenek például bizonyos influenza elleni védőoltások, de a SARS‑CoV‑2 típusú koronavírus ellen is hatásos lehet.

Ennek előnye, hogy kevesebb a mellékhatása, hiszen kisebb immunreakciót vált ki a szervezetből, míg az attenuált vagy az elölt oltóanyag elleni immunreakció gyakran olyan erős, mintha a beoltott személy a tényleges betegséget kapta volna el (például az influenza elleni oltást az első napokban hőemelkedés, izomfájdalom és gyengeségérzet is kísérheti).

A split vakcina neve az angol split (=hasított) szóból származik, utalva arra, hogy a vírusból csak egy kihasított darabka van az oltóanyagban.

Publikálva: 2020. október 19.