Lexiq

Sound bite

A sound bite vagy soundbite (kiejtve száund bájt) egy rövid, kiemelt részlet egy hanganyagból, például egy beszédből vagy egy interjúból, amit arra használnak, hogy tömören összefoglalják vele a teljes beszélgetést, vagy kiemeljék egy kulcsfontosságú részét.

Ilyen rövid hanganyagokat elsősorban a híradók szerkesztői szoktak használni, amikor egy interjúból bevágnak néhány másodpercet abból a beszélgetésből, ami alapján készült a hír. Ennek két célja is van:

  1. a hírt a riportalany első kézből alátámasztja, így hitelesebb lesz a riport
  2. a hírt a külső bejátszás változatosabbá teszi, így színesebbé válik a műsor

Ha a szerkesztőknek sikerül a legérdekesebb részletet kivágniuk, az felkelti az érdeklődést, és arra csábítja a közönséget, hogy még többet megtudjon a témáról vagy a beszélő személyről.

A sound bite-ok használatával szembeni legfőbb kritika, hogy rövidségük miatt nem hallható a tágabb szövegkörnyezet, amiben az illető kifejtette a véleményét, és így ez a kiragadott egy‑két mondat önmagában pontatlan vagy akár félrevezető is lehet. Az ilyen, néhány másodperces bejátszásokkal tehát manipulálni lehet a hírműsorokban vagy a dokumentumfilmekben megszólaló emberek üzenetét.

Mindezek ellenére napjainkban a politikusok és az influenszerek gyakran alkalmaznak sound bite-okat véleményük összefoglalására és kifejezésére, éppen azért, mert a rövid üzenetek széles közönséget megmozgatnak, mint a hosszabb közlemények.

A sound bite kifejezést pontos i‑vel, és nem ipszilonnal, "sound byte"-ként kell írni, tehát szó szerinti jelentése "hang falat", és nem "hang bájt". Ezt alátámasztja, hogy a sound bite kifejezés az 1970‑es évek végén született, még jóval azelőtt, hogy az ilyen hanganyagokat személyi számítógépekkel rögzítették volna.

Az alábbi videóban a rendőrség szóvivője és az ügyvéd egy‑egy sound bite-ban lett bevágva a híradóba:

Publikálva: 2022. szeptember 10.
Módosítva: 2022. szeptember 14.