Lexiq

Só pancs

A hagyományos, vásári perecre ráfolyatott, megsült sós mártás.

A só pancs elkészítése roppant egyszerű:
2 evőkanál sót feloldunk 1 dl meleg vízben, majd hozzáadunk 2‑3 evőkanál lisztet, és alaposan kikeverjük. Ezekkel az arányokkal egy igen sós, fehér színű, ragasztó sűrűségű pancsot kapunk, de az ízén lehet enyhíteni azzal, hogy az első lépésben a vízben kevesebb sót oldunk fel.

Ezt a pancsot akkor kell a perecre locsolni, amikor a sütés már majdnem kész, csak 5-6 perc kell még neki. Ahhoz, hogy sócsíkokat kapjunk, egy evőkanállal vékony sugárban kell ráfolyatni a mártást a perecekre. Ha a csíkozás kész, a tepsit visszatesszük a sütőbe 5-6 percre, hogy a só pancs megdermedjen és ráragadjon a perecekre, amíg azok aranybarnára sülnek.