Lexiq

Slugging

A slugging a vazelin éjszakai arcmaszkként vagy egyéb testpakolásként való felhasználása a bőr hidratálása céljából.

A vazelin és az egyéb kőolajszármazékok nem aktív kozmetikai összetevők, nem szívódnak be a bőrbe, hanem megmaradnak a felszínén egy fényes zsírréteget hagyva rajta. Ennek hátránya, hogy a bőr nem jut levegőhöz alatta, így az alá "bezárt" szennyeződések és kozmetikai anyagok fokozottan irritálhatják a bőrt. Az elzáró hatás előnye, hogy a bőrből kipárolgó nedvességet sem engedi elszökni, nem szárad ki a bőr, ezáltal hidratál.

A slugging leginkább a száraz, vízhiányos bőrterületeken ajánlott, de ott is ügyelve arra, hogy semmilyen allergén (pl. teafaolaj) vagy irritáló (pl. retinol) kozmetikai anyag, illetve szennyeződés ne legyen alatta. Egy enyhe hatású, illatmentes, hipoallergén hidratáló krém hatásának fokozására jó módszer, különösen télen, amikor a bőrnek fokozott ápolásra van szüksége a kinti hideg és a benti száraz levegő miatt. A vazelin ugyan nem komedogén, így nem tömíti el a pórusokat, de zsíros, pattanásos bőrön nem javasolt alkalmazni, mert a láthatatlan szennyeződések bezárása csak ront a már meglévő mitesszerek és pattanások állapotán.

Az eljárás neve az angol slug (= meztelen csiga) szóból ered, utalva arra, hogy a vastagon bekent bőr olyan síkos felszínt képez a bőrön, mint a csiga nyálkás bevonata.

Bővebben: Mi az a slugging? Kipróbáltam! (Minji Cosmetics)

Publikálva: 2021. október 8.