Lexiq

Sharing economy

A sharing economy angol kifejezés, amit magyarul közösségi gazdaság vagy megosztáson alapuló gazdaság formában is szoktak használni. Lényege, hogy a közösség tagjai közösen használnak valamilyen terméket vagy erőforrást, anélkül, hogy külön‑külön meg kellene vásárolniuk azt.

Például ha egy utcában nincs mindenkinek saját fűnyírója, hanem csak az egyik ház tulajdonosának, a többiek pedig kölcsönkérhetik tőle egy kisebb díjért cserébe, azzal mindkét fél jól jár: évente néhány alkalommal kifizetni a kölcsönzési díjat sokkal olcsóbb, mint megvenni egy saját fűnyírót, a tulajdonos pedig idővel a kölcsönzési díjakból visszanyeri a gép árát.

A közösségi gazdaságra épülő lehetőségeknek léteznek nonprofit (ingyenes vagy a költségek megosztásán alapuló), és hagyományos, üzleti alapú változatai is. A szolgáltatások gyakran valamilyen internetes felület köré szerveződnek, ahova csatlakozhatnak az érdeklődők, és közvetlenül kommunikálhatnak egymással.

Közösségi gazdaságra épül például az Airbnb (ahol bárki kiadhatja a lakását vagy annak egy részét), a Couchsurfing (ahol szívességi alapon osztják meg az emberek a lakhelyüket), a telekocsi szolgáltatások (ahol az autóban lévő szabad helyeket lehet felajánlani) és a közösségi irodák (ahol egy kisebb összeg fejében többen használnak egy irodát és annak felszerelését).

Kapcsolódó szó: gift economy

Publikálva: 2021. február 18.
Módosítva: 2021. május 19.