Lexiq

Sexting

A sexting (vagy szexting) erotikus, szexuális tartalmú szöveges üzenetek, illetve magadról készült ilyen jellegű képek és videók okostelefonnal (ritkábban számítógéppel) való küldését jelenti. A kifejezést sok helyen kifejezetten csak a képküldésre használják.

ágyon fekvő, sextingelő lányA sexting az internet és az okostelefonok elterjedésével lett népszerűbb, főleg, de nem kizárólagosan a fiatalok körében. Képküldéshez gyakran olyan alkalmazásokat használnak, amik lehetővé teszik az önmegsemmisítő, csak néhány másodpercig látható üzenetek küldését (az egyik legnépszerűbb ilyen app a Snapchat).

A sexting előnye, hogy segítségével a másik távolléte esetén is fenntartható az intim, szexuális kapcsolat, vagy felkelthető valakinek a szexuális érdeklődése. Hátránya, hogy az így küldött képeket és videókat később mások is láthatják, vagy akár publikus, bárki által elérhető internetes oldalakra is felkerülhetnek. Ez a veszély akkor is fennáll, ha valaki önmegsemmisítő üzenetben küldi a felvételeket, mert léteznek módszerek az ilyen üzenetek elmentésére is.

Az erotikus vagy meztelen képek küldése biztonságosabbá tehető, ha a felvételen az arcod és más személyes ismertetőjegyek (például anyajegy vagy sebhely) nem látszanak, és a háttérben lévő környezet sem utal arra, hogy a kép hol vagy kiről készült.

Magyarországon a 18 éven alattiakról készült szexuális jellegű felvételek készítése illegális, akkor is, ha azt te csinálod saját magadról, és szabad akaratodból küldöd tovább valakinek.

A kifejezés a sex (=szex) és a texting (=üzenetküldés) szavak összetételéből áll.

Publikálva: 2020. december 18.