Lexiq

Sabbatical

A sabbatical year rövidített formája, aminek jelentése szombatév.

Eredeti értelmében a zsidó naptár szerint minden hetedik év szombatév, amikor is a termőföldeket pihentetni kell, hogy a talaj visszakapja termőerejét:

Hat esztendőn át vesd a te szántóföldedet, és hat esztendőn át messed a te szőlődet, és takarítsd be annak termését; A hetedik esztendőben pedig szombati nyugodalma legyen a földnek, az Úrnak szombatja: szántóföldedet ne vesd be, és szőlődet meg ne mesd.
Mózes harmadik könyve, 25, 3-4.

Ennek mintájára az amerikai egyetemi tanárokat megilleti a pihenőév, azaz hogy oktatási pályájuk minden hetedik évében kapnak egy év szabadságot, hogy megújult erővel térhessenek vissza a következő hat éves tanítási időszakra.

Mára már több nagy cég is bevezette a sabbaticalt a felső vezetőik számára, hogy megelőzzék kiégésüket, noha ők gyakran nem egy egész évet, hanem csak 6 vagy 3 hónapot töltenek megújulási szabadságon.

A sabbatical kifejezés a közhiedelemmel ellentétben nem a szombat vagy a hét szó héber megfelelőjéből származik, hanem a sávat (= nyugalom, szünet) szóból ered, utalva arra, hogy a sabbatical a nyugalom éve.

Bővebben: Mi fán terem a sabbatical? (Munkaügyi Szemle)