Lexiq

Rugalmas munkaidő

Olyan munkarend, amikor a munkáltató a munkaidőnek csak egy részét osztja be az alkalmazott számára, a többi időről a munkavállaló rendelkezhet.

Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy egy megadott időt a munkavállaló köteles a munkahelyén tartózkodni (ez a törzsidő), de az ezen felüli munkaidőt a dolgozó maga osztja be (ez a peremidő). Például ha valaki hivatalosan heti 40 órát dolgozik, de ebből csak 20 órát kell a munkahelyén töltenie, a másik 20 órát akkor dolgozza le, amikor ő akarja. Jellemző megegyezés például, hogy a munkaidő kezdete és vége a peremidő, így az alkalmazott - bizonyos időkeretek között - akkor ér be a munkahelyére és akkor távozik onnan, amikor szeretne, miközben a munkanap zömét törzsidőként dolgozza le (például 8:00 és 10:00 között kell beérnie, 10:00-től 16:00-ig tart a törzsidő, amikor köteles jelen lenni, majd 16:00 és 18:00 között kell távoznia).

Rugalmas munkarendben nyilvántartást kell vezetni a munkaidőről, és a rendkívüli munkavégzést (pl. túlóra) is meg kell fizetni, ellentétben a kötetlen munkaidővel.

Kapcsolódó szó: kötött munkaidő

Publikálva: 2020. április 28.