Lexiq

RSS

Az RSS-t rendszeresen frissülő weboldalak használják az újonnan felkerült tartalmaik rövid összefoglalójának terjesztésére. Az érdeklődő egy RSS olvasó programmal feliratkozhat minden őt érdeklő oldal RSS csatornájára (angolul RSS feed), és így nem szükséges újra és újra meglátogatnia őket, mindig kap értesítést, amikor valamilyen új tartalom került fel valamelyikre.

Az RSS jeleAz RSS használatához egy olvasó alkalmazásra van szükség. Ilyen például a Feedly és az Inoreader, mindkettő weben, Androidos mobilon és iOS készülékeken is elérhető. A programban elég megadni a követni kívánt weboldal címét, és ha annak van RSS csatornája, automatikusan fel fogja azt ismerni. Ezután minden új tartalom megjelenik az RSS olvasóban is.

A weboldal tulajdonosa dönti el, hogy az RSS csatornán a teljes tartalmat megjeleníti-e, vagy csak egy rövid kivonatot közöl, és az olvasónak a kivonatnál megjelenő linkre kattintva meg kell látogatnia a weboldalt, ha a teljes tartalom érdekli.

Nem minden weboldalnak van RSS csatornája, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehet RSS-ben követni őket. Az olyan weboldalak, mint a FetchRSS, néhány beállítás elvégzése után a legtöbb oldalhoz képesek RSS csatornát készíteni, amit azután már a szokásos módon tudsz követni.

Az RSS csatornákat néha más weboldalak, például hírösszefoglaló oldalak is használják több oldal tartalmának rendszerezett megjelenítésére.

Maga az RSS szó eredetileg az angol RDF Site Summary rövidítéseként kezdte, manapság inkább Rich Site Summary vagy Really Simple Syndication néven hivatkoznak rá.

Publikálva: 2020. április 25.