Lexiq

Rotary club

A rotary club (kiejtve: rotöri kláb) olyan civil szervezet, amiben üzleti és szakmai vezetők végeznek karitatív tevékenységet, vallási és politikai elköteleződéstől függetlenül.

a Rotary International logója egy sárga fogaskerék, közepén egy kulcslyukkalAz egyes helyi szerveződések mögött az 1905‑ben alapított, amerikai székhelyű Rotary International nevű nemzetközi szervezet áll, de minden egyes helyi klub saját maga választja meg a tagjait, és önállóan határozza meg a célkitűzéseit (például oktatás népszerűsítése a szegényebb térségekben, környezetvédelem támogatása faültetéssel, megelőzhető és gyógyítható betegségek elleni védekezés segítése az elmaradottabb vidékeken stb.). Ami a helyi klubokban közös, az a társadalmi felelősségvállalás a mindennapi életben a közösség kapcsolatainak ápolásán keresztül.

Magyarországon 1925‑ben alakult meg az első rotary club Budapesten. Ezt követően eleinte az egyetemi nagyvárosok, majd később más helyi csapatok is klubbá szerveződtek.

Napjainkban több mint 50 rotary club él hazánkban, több mint 1000 fő tagságával, míg világszinten több mint 35 000 klub létezik, legalább 1,2 millió magánszemély közreműködésével, akik magukat rotaristáknak nevezik. Ezekben a klubokban olyan közismert személyek is végeztek már humanitárius tevékenységet, mint Neil Armstrong, Angela Merkel vagy Ferenc pápa. A magyar rotaristák közül a leghíresebbek talán Szent‑Györgyi Albert és Móra Ferenc voltak.

Az angol rotary szó jelentése forgó. A mozgalom logójában egy fogaskerék jelképezi, hogy a tagjai dolgozó emberek, nem tétlenkedők. A fogaskerék közepén lévő kulcslyuk szimbolizálja a klubok egyes tagjait, akik szó szerint kulcsfontosságú (azaz nélkülözhetetlen) egységei a működő gépezetnek.

Bővebben:

Publikálva: 2021. november 17.