Lexiq

RL

1.

Szemészeti leleten az RL a réslámpa rövidítése. A réslámpa tulajdonképpen egy mikroszkóp, amivel 10‑50‑szeres nagyításban lehet vizsgálni a szemgolyó elülső részét. A betegnek mindössze annyi dolga van, hogy leül, fejét és állát az erre szolgáló támaszokhoz szorítja, és tágra nyitott szemmel belenéz a gépből érkező fényforrásba. A két szem vizsgálata mindössze körülbelül egy percet vesz igénybe, és mivel a szem érintése nélkül történik, ezért teljesen fájdalommentes.

Szinonimája: biomikroszkópia.

Bővebben: Réslámpás vizsgálat (Dr. Ozsváth Mária)

2.

Postai küldeményen az RL a registered letter, azaz az ajánlott levél jele, aminek lényege, hogy a feladó igazolni tudja a feladás tényét. A feladóvevényen a küldeményazonosító első két betűje RL, amit egy hosszú, egyedi számsor követ, ami alapján visszakereshető a levél holléte.

Bővebben: Ajánlott (Magyar Posta)

3.

Lisztek között az RL a rozsliszt rövidítése. Az e mögött álló szám a hamutartalom jelölésére szolgál, ami az őrlés után megmaradt ásványi anyagok arányát jelenti: minél nagyobb a szám, annál több értékes ásványi anyag van a lisztben.

Az RL 60 a fehér rozsliszt, az RL 90 a világos rozsliszt, az RL 125 a sötét rozsliszt, az RL 190 a teljes kiőrlésű rozsliszt jele.

4.

Interneten az RL a real life, azaz a való élet angol rövidítése, szembeállítva az online vagy a digitális, nem valóságos világgal.

Publikálva: 2020. szeptember 2.