Lexiq

Respirátor

A respirátor (vagy más néven légzésvédő álarc) olyan szájmaszk, ami a viselőjét védi a levegőben lévő veszélyes anyagoktól és kórokozóktól, szemben a sima, egyszer használatos vagy mosható szájmaszkkal, ami inkább a többi embert védi a viselője által kilélegzett levegőtől.

respirátort viselő férfi, ujjával annak kék szelepére mutatvaRánézésre úgy a legkönnyebb megkülönböztetni a kettőt, hogy míg a sima szájmaszk csak úgy-ahogy illeszkedik az arcra, sőt akár helytelenül az orr alatt viselve is hordható, ennélfogva a levegő a maszk mellett is ki-be tud szökni, addig a respirátor teljesen ráfeszül az arcra, mindenképpen fedi az orrot is, és a levegő kizárólag a maszk szűrőberendezésén keresztül áramlik. Ezenfelül egy respirátor sokkal szigorúbb minőségi ellenőrzéseknek kell hogy megfeleljen, amit a mellé adott tanúsítvány igazol. Mindennek köszönhetően egy respirátor lényegesen nagyobb biztonságot nyújt annak, aki veszélyes környezetbe megy.

Az elv tehát az, hogy egy sima szájmaszk esetében az én maszkom téged véd, a te maszkod engem véd, addig egy respirátor esetében az én álarcom engem véd, a te álarcod téged véd.

Mivel a respirátorral a levegővétel nehézkesebb, ezért egyes modellek olyan kilégző szeleppel vannak ellátva, ami megkönnyíti a levegő kiáramlását, ezzel csökkentve a kilélegzett szén‑dioxid, hő és pára tartalmát a maszkon belül.

A respirátor szót a készülék angol nevéből, a respirator kifejezésből vettük át, ami a latin respirare (=lélegzik) szóból származik.

Bővebben:

Publikálva: 2020. november 21.