Lexiq

Reset

A reset (vagy néha reszet) kifejezés egy számítógép vagy más elektronikai eszköz újraindítását, kiindulási állapotba való visszaállítását jelenti. Általában akkor van rá szükség, ha az eszköz nem működik megfelelően, és más módon nem sikerült megjavítani.

újraindítás menüpont a Windows 10-benKisebb problémák esetén használható a szoftveres reset, ami a gép áramellátásának megszüntetése nélkül indítja azt újra. Ez történik például, ha a számítógépeden a Windows menüjében az Újraindítás funkciót használod.

Nagyobb probléma esetén, például ha a gép nem reagál semmire, hardveres resetet kell használni. Ilyenkor a gép áramellátása egy időre megszűnik. Asztali gépek esetében erre a célra gyakran egy külön gomb található a gépvázon, laptopoknál a bekapcsoló gomb hosszan nyomásával lehet a gépet kikapcsolni, majd újbóli megnyomásával ismét bekapcsolni. A mobiltelefoknál gyártótól vagy készüléktől függően eltérő módszerek terjedtek el, ezért ilyenkor a telefon leírásában kell megnézni, hogy mit kell csinálni a reseteléshez.

Mobiltelefonoknál és tableteknél elterjedt a factory reset kifejezés is, ami a gyári állapot visszaállítását jelenti. Ilyenkor a telefon abba az alapállapotba kerül, amivel eredetileg megkaptad, azaz minden a gépen tárolt saját képed, dokumentumod, alkalmazásod törölve lesz.

A factory reset kivételével a resetelés során a gépen tárolt adatok (például a fotóid vagy a programjaid) nem vesznek el, de ha épp dolgoztál valamin, és nem mentetted el, akkor előfordulhat, hogy azt már nem tudod visszaállítani. Ritka esetekben (például ha épp a rendszer frissítése közben csinálod) előfordulhat, hogy az eszköz az újraindítás során megakad, és akár az operációs rendszer újratelepítése is szükségessé válhat.

A szó angol nyelvterületen visszaállítást jelent, és leggyakrabban szintén az informatika területén használják. A kifejezés a vissza jelentésű re- előtagból és a beállít jelentésű set szóból áll.

Publikálva: 2021. október 1.