Lexiq

Repülő üzemmód

A repülő üzemmód (vagy angolul airplane mode) a legtöbb okostelefonon, tableten, számítógépen és más eszközökön is megtalálható, és arra használható, hogy egyetlen gombnyomással minden vezeték nélküli kommunikációt kikapcsolj. Repülő üzemmódban nem elérhető a mobilinternet, a wifi, a Bluetooth, az SMS, és hívásokat sem lehet fogadni vagy indítani.

A legtöbb készüléken a GPS repülőgép üzemmódban is használható, mert az nem sugároz jeleket, de elindítás után a jel megtalálása a szokásosnál lassabb lehet. Az ébresztő működésére nincs hatással, ezért éjszakára nyugodtan bekapcsolható.

Az elnevezés arra utal, hogy a vezeték nélküli kapcsolatokat használatát sok légitársaság megtiltotta a repülőgépein, attól tartva, hogy az valamilyen zavart okozhat a repülő rendszereiben. Hogy valóban így lehet, azt nem támasztja alá tudományos kutatás, és manapság már nem minden gépen követelik meg az üzemmód használatát (vagy kizárólag fel- és leszálláskor).

Mivel a vezeték nélküli kommunikáció sok energiát fogyaszt, a repülő üzemmód bekapcsolása esetén hosszabb ideig bírja a készülék akkuja egy feltöltéssel (cserébe viszont nem használhatóak a korábban felsorolt funkciók). Bekapcsolása egyes játékok vagy más alkalmazások esetén is hasznos lehet, mert az abban található reklámok ilyenkor sok esetben nem jelennek meg, és így nem zavarják a használatot.

Ki- és bekapcsolása androidos telefonon a képernyő tetejéről lehúzható gombokkal lehetséges, ahol a repülőgép ikont kell keresni. Amennyiben itt nem található, a Beállítások menüpontban is megkereshető.

Publikálva: 2022. augusztus 2.