Lexiq

Reprodukciós szám

A reprodukciós szám, vagy más néven reprodukciós ráta (röviden R) azt fejezi ki, hogy a napirenden lévő védőintézkedések és az aktuális nyájimmunitás mértéke mellett egy kórokozóval fertőzött személy az élete során várhatóan hány másik embernek adja át a fertőzést.

A valós idejű R értéket általában az előző 7 nap megbetegedési adatainak átlagából számolják. Az R értékéből jól látható, hogy épp felfutóban vagy leereszkedőben van‑e a járvány.

Az R=1 tehát egy kritikus küszöb, hiszen amíg az R ezen áll, addig a járvány nem növekszik, a kórokozó nem áll győzelemre. A járvány megfékezéséhez az R értékét 1 alá kell szorítani, hiszen ekkor kevesebb lesz az új fertőzött, mint az addigi beteg. Minél kisebbre sikerül visszaszorítani az R‑t, annál hamarabb szabadulhatunk meg a betegségtől.

Az R érték a továbbfertőzés időbeli eloszlásáról nem mond semmit, azaz ugyanakkora R érték mellett elképzelhető, hogy egy kórokozó gyorsan fertőz, majd gyorsan elveszíti a fertőzőképességét, de akár az is lehetséges, hogy hosszú időn keresztül fertőz, de egy adott időegység alatt jóval kevesebb embert. Például egy R=2 eset úgy is előfordulhat, hogy egy beteg ember már másnap megfertőz 2 másik személyt, de úgy is megeshet, hogy csak jövőre, majd tíz év múlva fertőz meg egy‑egy másik embert.

Kapcsolódó szó: R0

Publikálva: 2021. október 22.