Lexiq

Refaktorálás

Az informatikában a refaktorálás (vagy néha kódrefaktorálás, angolul refactoring) egy programkód felépítésének átalakítása, anélkül, hogy a program külső viselkedése megváltozna.

Előnye, hogy a kód olvashatóbb, egyszerűbb és könnyebben karbantartható, bővíthető lesz, hátránya, hogy maga a refaktorálás időt igényel.

Például ha van egy programod, ami nyilvántartja a vállalkozásod raktárkészletét, de az évek során több különböző programozó eltérő stílusban fejlesztette, össze‑vissza toldozta‑foltozta, akkor emiatt a kód nagyon kusza lehet, ami ahhoz vezet, hogy minden újabb fejlesztés sokkal tovább tart, és könnyen előidézhet olyan nem várt hibákat, amiknek a kijavítása nagyon körülményes. A refaktorálás során egy programozó úgy alakítja át a kódot, hogy minden azonos stílusban, könnyen átlátható módon, logikusan legyen felépítve. Például a több helyen szereplő hasonló funkciókat egybe szervezi, a hosszabb metódusokat kisebb részekre bontja stb. Az új program továbbra is ugyanazt fogja csinálni, ugyanúgy működik majd a raktárkészlet nyilvántartás, mint eddig, de a jövőbeli fejlesztések elkészítése már sokkal egyszerűbb és gyorsabb lesz.

Bővebben: Kódrefaktorálás (Wikipédia)

Publikálva: 2022. szeptember 21.