Lexiq

Ref%

A ref% a termék sűrűségének jelzésére szolgál a sűrített paradicsomok és más püré állagú élelmiszerek (például lekvárok, szörpök) címkéjén.

A ref a refrakció (azaz a fénytörés) rövidítése, mert a sűrűséget a folyadékon áthatoló fény elhajlása alapján mérik. Minél sűrűbb egy folyadék, azaz minél magasabb a vízben oldható szárazanyag-tartalma, annál nagyobb a ref% értéke.

egy 28-32 és egy 18-20 ref% sűrűségű paradicsomA sűrített paradicsomok esetében a szárazanyag-tartalmat a cukor százalékos arányával mérik. A 15‑17 ref% a hígabb, vizesebb állagú, enyhébb ízű szószokat jelöli, amik általában nagyobb kiszerelésben, 360 g súlyt hordozó üvegben kaphatóak. A 28‑32 ref% töményebb állagú, erőteljesebb ízű sűrítményre utal, amit inkább kisebb méretű, 70 vagy 140 gramm súlyú konzervdobozban árusítanak. A termék dobozának vagy üvegének méretéből azonban nem szabad következtetni a sűrűségre, hiszen léteznek nagy méretű (például családi kiszerelésű), sűrű paradicsomok, ugyanakkor akadnak kis konzervben kapható 18‑20 ref% készítmények is. Épp ezért mindig érdemes ellenőrizni a csomagoláson feltüntetett ref% értéket.

Publikálva: 2021. április 23.
Módosítva: 2021. május 4.