Lexiq

Reálbér

A reálbér (más néven reáljövedelem vagy reálkereset) a fizetésért vásárolható termékek és szolgáltatások mennyisége, tehát lényegében a fizetés valódi értéke.

Ennek nagysága két dologtól függ:

  1. fizetés mennyisége
  2. árak, amiket a termékekért és szolgáltatásokért elkérnek

Ha a fizetésed emelkedik, és/vagy az árak csökkennek, akkor több dolgot tudsz megvenni magadnak, tehát a reálbéred növekszik. Ennek az ellentéte is igaz: ha a fizetésed csökken, és/vagy az árak emelkednek, akkor kevesebb dolgot tudsz megvásárolni, tehát a reálbéred csökken.

A leggyakoribb eset azonban az, hogy a fizetésed nem változik, de közben mindennek emelkedik az ára, és így kevesebb dolgot tudsz megvenni ugyanannyi pénzből. Éppen ezért a reálbérek változása jól tükrözi az életszínvonal hullámzását. Például ha azt hallod, hogy a rezsi árak emelkedése óriási reálbér-csökkenést eredményeztek, az azt jelenti, hogy felment a gáz, a villany, a víz díja, és ezért az embereknek kevesebb pénzük maradt minden másra.

A fizetés és a reálbér közötti különbség akkor a legnagyobb, ha magas az infláció, hiszen ha a pénz értéke romlik, akkor ugyanabból a pénzösszegből kevesebb dolgot lehet megvásárolni. Például ha azt hallod, hogy a reálbérek csökkenését a magas infláció okozza, az annyit tesz, hogy a pénz folyamatosan veszíti az értékét, ezért mindenért "egyre többet kell adni belőle" (azaz minden egyre drágább lesz), ezért hamarabb elfogy a zsebedből, így végeredményben kevesebb dolgot tudsz venni ugyanannyi pénzből, mint korábban, az infláció megugrása előtt.

A reálbér kiszámításakor a munkából származó fizetés mellett a különböző társadalmi juttatásokat (pl. családi pótlék, nyugdíj stb.) is számba veszik, tehát a reálbér valójában az összes jövedelem vásárlóértéke.

Publikálva: 2022. szeptember 19.