Lexiq

Ransomware

A ransomware (vagy magyarul zsarolóprogram) olyan rosszindulatú program, ami valamilyen fenyegetéssel próbálja elérni, hogy a felhasználó pénzt fizessen neki.

A zsarolóprogramok például használhatatlanná teszik a számítógépet, vagy titkosítják, esetleg ellopják a rajta lévő adatokat, és pénzt kérnek, hogy újra használható legyen a gép, vagy ne tegyék publikussá, amit találtak rajta.

A fizetéshez gyakran használják a nehezen lenyomozható Bitcoin nevű virtuális pénzt.

A zsarolóprogramok egy része a fizetés után valóban helyreállítja az eredeti állapotot, de előfordul az is, hogy hiába fizet valaki, semmi sem történik a pénzért cserébe.

A zsarolóprogramok ellen védekezni az operációs rendszer biztonsági frissítéseinek rendszeres telepítésével, vírusirtó programmal és biztonságtudatos viselkedéssel (például azzal, ha egy ismeretlentől kapott levélnek nem nyitod meg a mellékletét) lehet.

Az általuk okozott bajt csökkenteni lehet, ha rendszeresen készítesz biztonsági mentést az adataidról, és a kényesebb tartalmaidat nem olyan számítógépen tárolod, ami az internetre van csatlakoztatva.

Publikálva: 2020. augusztus 7.