Lexiq

R0

Az R0 az alap reprodukciós ráta vagy más néven elemi reprodukciós szám jele, ami azt fejezi ki, hogy egy kórokozóval fertőzött személy várhatóan hány másik embernek adja át a fertőzést egy teljesen fogékony, védtelen népesség körében.

Ez arra jó, hogy jelzi a kórokozó terjedési képességét, azaz megadja, hogy egy járvány milyen gyorsan terjed az emberek között:

Az R0=1 tehát egy kritikus küszöb, hiszen amíg az R0 ezen áll, addig a járvány nem növekszik, a kórokozó nem áll győzelemre. Ha azonban az R0 eléri az 1,3 értéket, akkor már komoly járvány várható. A járvány megfékezéséhez az R0 értékét 1 alá kell szorítani, hiszen ekkor kevesebb lesz az új fertőzött, mint az addigi beteg. Minél kisebbre sikerül visszaszorítani az R0‑t, annál hamarabb szabadulhatunk meg a betegségtől.

Az R0 értéke függ a betegség biológiai jellemzőitől (pl. lappangási idő, fertőzőképesség ideje, a betegség átadásához szükséges érintkezés szorossága stb.) és az olyan társadalmi körülményektől, mint például a zsúfoltság és a higiéniai viszonyok.

Az influenza R0 értéke 1,3. A SARS‑CoV‑2 koronavírus R0 értéke valahol 2 és 2,5 között van. Összehasonlításképpen a mumpszé 4‑7, a kanyaróé 12‑18, míg a maláriáé több mint 1000.

Publikálva: 2020. szeptember 20.