Lexiq

R0

Az R0 az alap reprodukciós ráta vagy más néven elemi reprodukciós szám jele, ami azt fejezi ki, hogy egy kórokozóval fertőzött személy az élete során várhatóan hány másik embernek adja át a fertőzést egy teljesen fogékony, védtelen népesség körében.

Az R0 értéke függ a betegség biológiai jellemzőitől (pl. lappangási idő, fertőzőképesség ideje, a betegség átadásához szükséges érintkezés szorossága stb.) és az olyan társadalmi körülményektől, mint például a zsúfoltság és a higiéniai viszonyok.

Az R0 egy fix szám, ami nem változik az időben, viszont jelentős eltéréseket mutathat attól függően, hogy milyen földrajzi területre számolják ki, hiszen egy kórokozó fertőzőképessége nagyban függ az olyan helyi viszonyoktól, mint például a levegő hőmérséklete, a népsűrűség stb. Az R0 értékét ezért is szokták a statisztikusok egy intervallumként megadni, hiszen ez pontosabb képet ad a kórokozó természetéről, mint egy globális átlagérték.

Ezzel szemben az R0 mellett ki szokták számolni az időben változó, valós idejű R értéket is, ami már figyelembe veszi a fertőzéssel szembeni aktuális védőintézkedések eredményességét, illetve a nyájimmunitás mértékét is. Ezt általában az előző 7 nap megbetegedési adatainak átlagából számolják. A valós idejű R értékből jól látható, hogy épp felfutóban vagy leereszkedőben van‑e a járvány.

Az influenza R0 értéke 1,3. A SARS‑CoV‑2 koronavírus első variánsának R0 értéke valahol 2 és 3 között volt, míg a legfertőzőbb delta variáns R0‑ja 6‑7 körül mozgott. Összehasonlításképpen a mumpszé 4‑7, a bárányhimlőé 9‑10, a kanyaróé 12‑18, míg a maláriáé több mint 1000.

Publikálva: 2020. szeptember 20.
Módosítva: 2022. augusztus 1.