Lexiq

Quiet quitting

Az angol quiet quitting (kiejtve: kvájet kvitting) kifejezés szó szerinti jelentése csendes visszavonulás, amit akkor használnak, ha valaki csak annyit dolgozik, amennyit feltétlenül kell.

Azok csinálják ezt, akik nem akarják, hogy a munka uralja az egész életüket. Ilyenkor ahelyett, hogy felmondanának, a munkájukat szigorúan a szerződésük szerinti munkaidőre korlátozzák, azaz nem dolgoznak sem többet, sem kevesebbet annál, amennyi elő van írva. Ebben benne van az is, hogy nem vállalnak semmilyen plusz feladatot, nem válaszolnak a céges leveleikre munkaidőn kívül stb. A dolgozók tehát teljesítik a kötelességeiket, de nem versengenek egymással, nem igyekeznek egyre feljebb kapaszkodni a ranglétrán, hanem egyensúlyba hozzák a munkára és a magánéletre szánt időt, hogy teljesebb legyen az életük.

A csendesség itt arra utal, hogy mindezt feltűnés nélkül teszik, nem juttatják kifejezésre sem a főnökük, sem a munkatársaik felé. Nem azért, mert észrevétlenül el akarják lógni a napot, hanem mert nem kívánják döntésükkel bomlasztani a munkamorált. Ez egy egyéni elhatározás, és amíg a főnök úgy gondolja, hogy a dolgozó ebben a csökkentett üzemmódban is értéket teremt a cég számára, addig nem okoz kárt senkinek.

A mozgalom a COVID‑19 járvány idején indult, amikor sok embernek megadatott a lehetőség újragondolni, milyen is lehetne a munka és az élet, ha a lezárások miatti távmunkavégzés, a péntekenkénti csökkentett munkaidő, vagy akár a munkavégzés teljes beszüntetése nem csupán a járvány idején élne.

Bővebben:

Publikálva: 2022. augusztus 26.