Lexiq

Queerbaiting

A queerbaiting az a marketing technika, amikor a szórakoztatóiparban a szerzők valamilyen homoszexuális vagy más LMBTQ kapcsolatra utalnak művükben, de az aztán végül sosem derül ki egyértelműen, megmarad a félreérthető utalás szintjén.

A queerbaiting célja, hogy a queer közösséget megnyerjék (a baiting kifejezés jelentése csalogatás), ugyanakkor ne váltsák ki a többi célcsoport nemtetszését.

Például ha egy történetben két fiú együtt lakik, és sok szempontból hasonlítanak egy szerelmes párra, romantikus dolgokat csinálnak együtt, stb., ugyanakkor sosem kerülnek közelebbi kapcsolatba vagy vallják meg érzéseiket, akkor az queerbaiting. Nem csak filmekben, történetekben, de akár interjúkban vagy más médiaszereplés során elhangzó utalások is ebbe a kategóriába tartozhatnak.

Sokan például queerbaitingnek tartják, hogy Billie Eilish a Lost Cause című számával kapcsolatban az "I love girls" (= szeretem a lányokat/a lányokat szeretem) megjegyzést posztolta. A számban lányokkal táncol és szórakozik, sokak szerint szexuálisan szuggesztív módon:

Publikálva: 2022. szeptember 27.