Lexiq

Pünkösd

A pünkösd a húsvét utáni 50. napon kezdődő, két napos keresztény ünnep. Mivel a húsvétnak sincs egyetlen állandó dátuma, és a pünkösdöt a húsvét napjától számítjuk, ezért a pünkösd is egy mozgó ünnep. Hogy mikorra esik, azt úgy lehet könnyen kiszámolni, hogy a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartjuk. A pünkösd legkorábban május 10-re, legkésőbb június 13-ra eshet.

A Szentlélek eljöveteleA pünkösd azonban nem csak időpontjának kiszámításában függ a húsvéttól, hanem tartalmában is ahhoz kötődik. A keresztény mitológia szerint a Megváltó halálát követően Jézus lelke ezen a napon szállt le az égből Szentlélek formájában, majd egy óriási szélvihart kavarva kiáradt az apostolokra, és megszentelte őket. A próféták ekkor kapták meg az isteni igazságot, aminek köszönhetően minden embernek el tudták mesélni, mi történt Krisztussal valójában. Pünkösdkor tehát a Szentlélek eljövetelét és ezzel együtt az egyház megalapítását ünnepli a keresztény világ.

A keresztények időszámításunk szerint 305‑től ünneplik az egyház születésnapját, ilyenkor mindenhol ünnepi miséket és istentiszteleteket tartanak a hívőknek. Az ószövetségi zsidóknál ez a nap eredetileg az első termés betakarításának hálaadó ünnepe volt. A nem vallásosok számára a pünkösd inkább a közelgő nyár és a természet ünnepe, aminek apropójából különféle szabadtéri programok várják őket. A pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Magyarországon a pünkösdhétfő 1993 óta piros betűs, munkaszüneti nap.

Pünkösd időpontja 2020 és 2030 között:

A pünkösd név a görög pentekosth (=ötvenedik) szóból ered, utalva arra, hogy a húsvétot követő 50. napon tartjuk.

Bővebben: Pünkösd (Wikipédia)