Lexiq

Pulya

1.

Kisgyerek kedveskedő, bizalmas megnevezése. Jellemzően a 3‑4 és 10‑12 éves kor közötti gyerekeket nevezik így.

Például ha egy vidéki asszony körbemutat a családján, hogy "ezek az én pulyáim", akkor ő szeretetteljesen bemutatja a gyermekeit.

2.

Kis növésű, alacsony ember.

A szónak ez az értelmezése a fent említett kisgyerek jelentésből bővült ki.

3.

Gyáva, hitvány jellemű, elkényeztetett személy.

Ha például valakire azt mondják, hogy "pulya lélek", akkor ő egy olyan elpuhult, tehetetlen ember, akinek nincs lelki ereje megtenni valamit. Ha valakit azzal csúfolnak, hogy "de pulya eszed van!", akkor ő a gyerekes viselkedése miatt kapja a gúnyt. Ady Endre Magyar jakobinus dala című versének két sora így hangzik: "Meddig lesz még úr a betyárság és pulya had mi, milliók?"


A szó eredete bizonytalan, de valószínűleg a román pui szóból érkezett a magyar nyelvbe, aminek jelentése az állatok kicsinye, például csikó vagy kiscsirke. A román származásból kifolyólag a magyar szó elsősorban a Tiszántúlon használatos.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy hogyan kell helyesen írni: puja vagy pulya? A helyes írásmód az utóbbi: pulya. Igaz, Móricz Zsigmondnak A boldog ember című könyvében egyszer szándékosan pontos j‑vel szerepel: "Hát én el is mentem egyszer, csakugyan ott laktak. Sok pujája vót, de Juliska vót a legnagyobb. Nagyon szép kisjány vót."

Publikálva: 2020. május 17.