Lexiq

Pulton tarthatósági idő

A pulton tarthatósági idő (vagy angolul sell by date) egyes élelmiszerek csomagolásán megjelölt, a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági időhöz hasonló időpont, ami a kereskedő számára jelzi, hogy meddig maradhat a termék az eladótérben a pulton.

A pulton tarthatósági idő megjelölése nem kötelező, az időpontot a kereskedő belső szabályzata határozza meg, és a lejárata nem jelenti azt, hogy a termék rossz minőségű vagy a fogyasztása egészségtelen lenne. Általában úgy szokták meghatározni, hogy a vásárlók kisebb eséllyel találkozzanak már kevésbé szép, vagy a vásárlás után pár napon belül tönkremenő élelmiszerekkel.

Lejárt pulton tarthatósági idejű terméket nyugodtan megvehetsz és biztonságosan fogyaszthatsz, főleg, ha amúgy sem tervezted sokáig tárolni otthon a fogyasztás előtt.

(x) Mondd el a véleményedet, és keress vele pénzt!