Lexiq

Proof of work

A proof of work (vagy Proof-of-Work, röviden PoW, magyarul néha munkabizonyíték) az informatikában egy olyan eljárás, aminek során az egyik félnek egy nehéz számítást kell elvégeznie, ezzel bizonyítva, hogy hajlandó erőforrást áldozni azért, hogy cserébe kapjon valamit, a másik fél pedig könnyen és gyorsan ellenőrizni tudja, hogy tényleg megdolgozott az adott dologért az illető.

A PoW-ot használják például a spamek és a DoS támadások kivédésére. Ha például egy e‑mail elküldéséhez először egy viszonylag nehéz számítást is el kell végezni, az egy levél esetén még nem zavaró, ha viszont valaki milliószámra szeretne kéretlen reklámleveleket küldeni, akkor az olyan sok számítást fog igényelni, hogy a levelek elküldése már nem biztos, hogy megéri neki.

A Bitcoin nevű decentralizált kriptovaluta a különböző tranzakciók könyvelése során egy nagyon számításigényes PoW feladat megoldásában versenyezteti az embereket, amit egy véletlenszerű (jellemzően minél több erőforrást biztosító) tag tud először megoldani, és a sok várakozó tranzakció közül az általa lekönyvelteket fogadja el az adott körben a rendszert üzemeltető közösség. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a rendszert csak irreálisan sok erőforrással lehessen kijátszani (például egy adott Bitcoin többszöri elköltésével), és ezért ne érje meg senkinek ezzel próbálkozni.

Publikálva: 2021. március 3.