Lexiq

Programozási nyelv

Az informatikában a programozási nyelv egy ember által is olvasható és értelmezhető nyelv, amin a számítógép (vagy más eszköz, például mobiltelefon) számára írnak utasításokat.

Amikor egy szoftvert, például egy képszerkesztő programot használsz, akkor a gép azért tudja, hogy mit kell csinálnia, mert mások azt a korábban egy programozási nyelv használatával megírták számára.

Ha például valaki szeretne egy olyan programot készíteni, ami kiszámolja a felhasználó által megadott számok szorzatát, akkor ehhez egy programozási nyelven le kell írnia a számítógép számára azokat az apró, egymás után elvégzendő lépéseket, amiből ennek a feladatnak az elvégzése áll (például egy két szám bekérése, szorzás elvégzése, eredmény kiírása). Ezt nevezzük algoritmusnak). Ha elkészült a program, akkor utána már mások is tudják azt használni, ha össze akarnak szorozni két számot, és nem kell újra megírniuk a számítógép számára, hogy hogyan csinálja.

Több különböző programozási nyelv létezik, és mindegyiknek más‑más előnyei és hátrányai vannak, illetve más jellegű feladatok elvégzésére használhatóak vagy praktikusak. A weboldalak készítéséhez gyakran használják például a PHP nyelvet, a mesterséges intelligenciát igénylő programokat pedig sokszor Python nyelven írják.

Publikálva: 2021. március 7.