Lexiq

Processzor

A processzor (angolul a Central Processing Unit rövidítéseként CPU, más néven központi feldolgozóegység vagy mikroprocesszor) a számítástechnikai eszközök (például laptopok vagy okostelefonok) azon része, ami az utasítások értelmezését, végrehajtását, a számításokat végzi.

Egy processzor alulnézetbőlHa például a laptopodnak össze kell adnia két számot, akkor ezt a processzor teszi meg. Valójában a számítógépeken minden feladat valamilyen számítás: akár böngészel, képeket nézel vagy játszol, a processzor dolgozik a háttérben.

A processzor sebessége alapvetően meghatározza, hogy az adott eszköz mennyire lesz gyors, emiatt vásárláskor különösen fontos, hogy milyen processzor található a kiszemelt gépben. Egyes feladatok, mint például a szövegszerkesztés, nem igényelnek sok számítást, mások, például a kép- vagy videószerkesztés vagy a játék, gyorsabb processzort igényelnek. Az utóbbi feladatokhoz külön grafikus processzort szoktak használni, ami szintén fontos lehet a készülék kiválasztásakor.

Publikálva: 2020. május 6.