Lexiq

Prevalencia

A prevalencia egy esetszám egy adott csoportban egy adott időpontban. Ezt a mérőszámot leginkább arra használják, hogy megadják egy betegség előfordulási arányát a teljes népességben, például hogy milyen gyakori a cukorbetegség Magyarországon a mai napon.

a prevalencia kiszámításának képlete példávalKiszámítása úgy történik, hogy a meglévő esetek számát (pl. a cukorbetegek számát) el kell osztani az egész csoport létszámával (pl. Magyarország lakosságával), és ezt be kell szorozni egy konstans számmal, ami csupán az arányosításhoz szükséges. Ez a szám a gyakoribb betegségeknél általában 100, és akkor a betegség százalékos aránya jön ki eredményül, de ritkább betegségek esetén 1000, 10 000 vagy 100 000 is lehet, és akkor arról tájékoztat, hogy ennyi emberből átlagosan hány fő beteg.

Például ha ma hazánkban 800 000 cukorbeteg él, és Magyarország lakossága 9,7 millió fő, akkor (800 000 / 9 700 000) × 100 = 8,2. Ezek szerint a cukorbetegség prevalenciája 8,2 száz főre vetítve, azaz száz emberből átlagosan 8 fő cukorbeteg. Ez százalékosan kifejezve annyit jelent, hogy a népesség 8,2%‑a cukorbeteg.

A prevalencia és az incidencia közötti különbség az, hogy míg az utóbbi azt mutatja meg, hány új esetet fedeznek fel egy bizonyos időtartamon belül (például hányan lettek cukorbetegek tavaly Magyarországon), addig a prevalencia arra ad választ, hogy a kérdéses időpontban hányan élnek az adott betegséggel, függetlenül attól, hogy mikor fedezték fel náluk a betegséget.

A két mérőszám nem feltétlenül jár együtt. Ha az incidencia (azaz az új megbetegedések száma) állandó, míg a prevalencia évről évre csökken, az arra utal, hogy a betegek egyre korábban meghalnak. Ennek ellentéteként ha egy állandó incidencia mellett a prevalencia folyamatosan növekszik, az arra utal, hogy évről évre egyre tovább élnek a betegek, azaz egyre jobb a páciensek gyógykezelése és ellátása.

Publikálva: 2021. március 16.