Lexiq

Preprint

A tudományos publikációknak az a verziója, ami még a folyóirathoz való beküldés előtt, szakmai elbíráláson még át nem esett kézirat formájában lett feltöltve az internetre.

Mivel ez még nem esett át a peer review elbíráláson, ezért tartalmát különös óvatossággal kell kezelni. Ez addig nem is szokott problémát jelenteni, amíg a preprint cikkeket csak a tudomány művelői lapozgatják, hiszen ők tisztában vannak ezek korlátaival, és a cikk szakmai hiányosságait is könnyen észreveszik. Napjainkban azonban egyre gyakoribb, hogy az újságírók és a politikai tanácsadók is ezek között szemléznek, és ha ők nem járatosak a preprint és a szakmai lektoráláson átesett cikkek megkülönböztetésében, illetve nem képesek a preprinteket helyükön kezelni, akkor könnyen téves következtetéseket vonhatnak le belőlük.

Ha külön figyelmeztetés nincs mellette, egy preprint cikket leginkább arról lehet felismerni, hogy ingyenesen elérhető adatbázisból letölthető, szegényesen van megformázva, nincs rajta a kiadó logója, nem tartalmaz oldalszámot vagy a számozás 1. oldallal kezdődik, esetleg "for peer review" vízjellel van ellátva.

Publikálva: 2020. július 21.