Lexiq

Premeditatio malorum

Egy jövőbeni esemény lehető legrosszabb kimenetelének elképzelése abból a célból, hogy feltérképezd saját aggodalmaidat, félelmeidet, és felkészülj a különböző forgatókönyvekre.

Ennek módja az, hogy felteszed magadban azt a kérdést: Mi lenne, ha...?, és a kérdést azzal folytatod, amitől a leginkább tartasz.

Miután megtaláltad, mi a legnagyobb félelmed az adott dologgal kapcsolatban, gondold át a következőket:

  1. Mit tehetek, hogy ez ne következzen be?
  2. Ha mégis megtörténik, mit tehetek, hogy enyhítsem a fájdalmamat?

Ha például egy közelgő nyilvános beszéd megtartásától rettegsz, mi a legrosszabb eshetőség? Hogy elfelejted a mondandódat? Vagy hogy a végén valaki olyat kérdez, amire nem tudsz értelmesen válaszolni? Amit ezek ellen tehetsz, az az, hogy minél többször felmondod a szövegedet, és a nagy eséllyel felmerülő kérdésekre előre felkészülsz némi tájékozódással. És ha mindezek ellenére mégis zavarba jössz majd valamitől? Az előadás után ülj be egy moziba vagy fuss össze néhány barátoddal, hogy elterelődjön a figyelmed erről a bakiról, amit a közönség valószínűleg már réges-rég elfelejtett!

A premeditatio malorum kifejezés a latin premeditatio (= eltervezés, előre megfontolás) és a többes számú malus (= rossz, ártalmas, veszedelmes) szavak összekapcsolásából ered.

Kapcsolódó szó: sztoicizmus