Lexiq

Prefrontális

A prefrontális szó szerint a homlok elülső részét jelzi. Az orvosok és a pszichológusok így nevezik az agykéreg homlok mögötti részét, ami főképp a gondolkodási folyamatok összehangolását és a viselkedés szervezését végzi. Kicsit leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a prefrontális kéreg teszi lehetővé, hogy gondolkodj, mielőtt cselekszel.

a prefrontális agykéreg elhelyezkedése egy forgó agyon ábrázolvaEz az agyterület vesz részt a végrehajtó funkciókban, a személyiség kifejeződésében, az érzelmek szabályozásában, a társas viselkedés irányításában, valamint a nyelv és a beszéd bizonyos részfeladatainak működtetésében.

A prefrontális kéreg az agy leglassabban fejlődő része. Érése kora gyermekkorban kezdődik, de anatómiai és funkcionális szempontból csak a serdülőkor végére éri el a teljes fejlettségét. Mindeközben az itt rejlő készségek fokozatosan egyre nagyobb szerepet kapnak a gyermek gondolkodásában és viselkedésében.

A prefrontális kifejezés a latin pre- (=előtt) előtag és a frons (=homlok) szóból képzett frontalis (= homlok felőli) szó összekapcsolásával jött létre. A kifejezést a homloklebeny elülső részének meghatározására Richard Owen brit anatómus vezette be 1868‑ban.

Publikálva: 2021. november 23.