Lexiq

Prediktív szövegbevitel

A prediktív szövegbevitel (angolul predicitve text vagy predictive keyboard) olyan, általában mobiltelefonokon használt megoldás, ahol a rendszer gépelés közben megpróbálja előrejelezni, kitalálni, hogy mit szeretnél éppen beírni. Ezzel a megoldással megspórolhatod a teljes szó vagy kifejezés begépelését, elég csak a felajánlottak közül kiválasztani azt, amire gondoltál. Ha jól működik, a prediktív szövegbevitel jelentősen meggyorsíthatja a mobilkészüléken való gépelést.

A gyakorlatban ez a funkció sokak számára zavaró tud lenni, mert úgy gondolják, hogy szinte sosem találja ki, hogy mit szeretnének írni, és felesleges dolgokat ajánl fel. Emiatt sokan kikapcsolják telefonjukon ezt a lehetőséget. Apple készülékeken erre a Beállítások > Általános > Billentyűzet menüpontban van lehetőség. Android esetén a Beállítások > Rendszer > Nyelv és bevitel vagy a Beállítások > Általános kezelés > Nyelv és bevitel menüponton belül a használt billentyűzetet kiválasztva található a kikapcsolási opció, de a Nyelv[nbsp]és bevitel menüpont pontos helye telefononként ettől eltérő is lehet (gyakran közvetlenül is elérhető a billentyűzeten található beállítás gombon keresztül, ami a szmájli ikon hosszú érintésével hívható elő).

Hasonló funkció az automatikus helyesírás javítás, ami nem csak felajánlja, hanem rögtön ki is javítja a rendszer szerint hibásan írt szavakat.

Kapcsolódó szó: prediktív

Publikálva: 2020. április 29.