Lexiq

PPP

1.

A PPP az üzleti világban a public-private partnership rövidítése, ami magyarul az állam és a magánszektor együttműködése. Ebben az üzleti formában az állam a megrendelő, a közszférából érkező vállalkozó pedig valamilyen szolgáltatást nyújt neki, átvállalva ezzel bizonyos feladatokat egy beruházás megvalósításában.

Például az M5‑ös autópályát a magyar állam felkérésére néhány külföldi cég építette, akik cserébe útdíjat szedhettek az autósoktól. (A túlságosan magas útdíj miatt később ez a rendszer megváltozott, országos matricás rendszert vezettek be, és a magyar állam éves díjat kezdett el fizetni a cégeknek az autópálya használatáért.)

A PPP előnye a kivitelezés hatékonysága, hiszen a vállalkozó a szakértelmét és a többéves tapasztalatát felhasználva, továbbá a saját pénzét kockáztatva hatékonyabban dolgozik, mint a tisztán állami felállásban működő beruházások.

Bővebben:

2.

A PPP a gazdaságban a purchasing power parity, magyarul a vásárlóerő‑paritás rövidítése. Ez egy számítási módszer két pénznem értékének összehasonlítására, ami azon alapul, hogy mennyi terméket vagy szolgáltatást lehet vásárolni az egyik pénznemben a másikhoz képest.

Például ha Amerikában egy hamburger 1 dollár, Magyarországon pedig ugyanaz a hamburger 0,5 dollárnak megfelelő forintba kerül, akkor hiába van feleannyi pénzed, mint egy amerikainak, ugyanúgy meg tudod vásárolni a hamburgert, ezért a PPP‑vel számítva az életszínvonalatok megegyezik.

A hagyományos, GDP‑n alapuló összehasonlítás nem veszi figyelembe, hogy az egyes országokban az árak különböznek egymástól. A PPP előnye, hogy ez alapján pontosabb képet lehet kapni egy pénznem hazai vásárlóerejéről és egy ország életszínvonaláról.

Bővebben: Vásárlóerő paritás (Digitális Tankönyvtár)

3.

A PPP az orvostudományban a pearly penile papules, azaz a hímvessző szemölcsszerű bőrkinövései a makk peremén. A kis dudorok ugyanolyan rózsaszínűek vagy egy picit világosabbak, mint a bőr, méretük pedig 0,5‑5 mm között mozog.

Ez nem egy betegség, a kis kinövések nem fertőzőek, hanem a makk bőrében lévő kötőszövet jóindulatú burjánzása okozza az elváltozást. Épp ezért orvosi kezelést nem igényel, de aki esztétikai vagy kényelmi okokból mégis szeretné eltávolítani őket, az lézeres kezeléssel megteheti.

Bővebben: A hímvessző papillomatosisa (Wikipédia)

4.

A PPP az informatikában a Point‑to‑Point Protocol rövidítése, ami magyarul pont‑pont közötti protokollt jelent. Ez egy szabvány, ami két végpont (például két számítógép) közötti kommunikációt és adattovábbítást tesz lehetővé.

Például régebben ennek használatával kapcsolódtak az internetszolgáltatójukhoz azok, akik vonalas telefonon keresztül interneteztek.

Bővebben: Point-to-Point Protocol (Wikipédia)

Publikálva: 2021. március 12.