Lexiq

Powerbank

A powerbank (vagy power bank, magyarul külső akkumulátor vagy vésztöltő) olyan hordozható külső akkumulátort jelent, amit feltölthetünk az elektromos hálózatról, majd magunkkal vihetünk, és egy USB kábel segítségével tölthetjük róla az elektromos eszközeinket, például telefonunkat, tabletünket vagy okosóránkat.

Telefon töltése powerbankrólA powerbank ideális utazáshoz, vagy például olyan alkalmakra, amikor a telefonodat huzamosabb ideig kell használnod, és félő, hogy nem bírja az akkumulátora. Néha régebbi, már rossz, gyorsan lemerülő akkumulátorral rendelkező készülékek mellé is használják átmeneti megoldásként.

Powerbank választásához érdemes megnézni a mAh-ban megadott kapacitását (minél nagyobb, annál többször lehet újratölteni róla a készülékeinket), a V-ban megadott feszültségét (ne legyen alacsonyabb, mint a töltött eszközé), illetve azt, hogy támogat-e valamilyen gyorstöltő technológiát, aminek a segítségével maga a powerbank, vagy a róla töltött (és szintén gyorstöltős) készülék hamarabb feltölthető.

Egyes powerbankok vezeték nélküli töltést is támogatnak, de kaphatóak beépített lámpával vagy napelemmel ellátott változatok is.

A nem megbízható helyekről rendelt powerbankok között előfordulhatnak a feltüntetettnél valójában jóval kisebb kapacitású vagy nem biztonságosan működő készülékek is.

Publikálva: 2020. május 16.