Postprandiális
A postprandiális az evés utáni időszak neve az orvostudományban, ami általában az étkezést követő 1‑2 órát jelenti.
A postprandiális vércukor szintje azt jelzi, hogy mennyi glükóz van a vérben másfél‑két órával az étkezés befejezése után. Ezt a mérést elsősorban akkor végeztetik a beteggel, ha az orvos azt akarja ellenőrizni, hogy megfelelően van‑e kezelve az illető cukorbetegsége.
A postprandiális hipotenzió az, amikor evés után átmenetileg túlságosan lecsökken a vérnyomás, mert a gyomor és a bélrendszer vérellátása megnövekszik, hogy az elfogyasztott étel emésztése megkezdődjön.
Aki gyakran eszik kisebb adagokat, vagy az étkezések között nassolni szokott, az az élete nagy részét postprandiális állapotban tölti.
A kifejezés a 19. században született a latin post- (=után) előtad és a prandium (=étkezés) szó összevonásával.
Ellentéte: preprandiális, azaz étkezés előtti időszak.
Publikálva: 2021. március 5.